Thursday, February 14, 2013

Ο Α.Τσίπρας και οι "μύθοι" του


Στο ταξίδι του στις ΗΠΑ το τέλος Γενάρη, ο Α.Τσίπρας συζήτησε με το Bret Stephens της WSJ και, μεταξύ των άλλων, του ανέπτυξε το θέμα της "ανάγκης για φακελάκι για νοσηλεία σε Κρατικό Νοσοκομείο".  Και αναρωτήθηκε γιατί αυτή η ανάγκη δεν υπάρχει στις ΗΠΑ.
(ΣΣ. Όπως αναφέρει ο B.Stephens, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Ελλάδα  στην 14η θέση ενώ τις ΗΠΑ στην 38η ως προς την συνολική ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας (!) ).
Φαίνεται οτι ο Α.Τσίπρας δεν αγνοεί μόνο το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ, αλλά επίσης και αυτό της χώρας του, με αποτέλεσμα να συντηρεί, για λόγους "αγκιτάτσια", και να ενισχύει έναν μύθο.
Έχω δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον μου, που αποδεικνύουν ότι το "αναγκαίο φακελάκι" είναι, αν όχι απόλυτος μύθος, τουλάχιστον "απόηχος" παλαιότερων εποχών.
Πριν τέσσερα χρόνια 70-ρης επισκέφτηκε τα Εξωτερική Ιατρεία Κρατικού Νοσοκομείου (Παμμακάριστος) μετά από λιποθυμικό επεισόδιο την προηγούμενη το βράδυ. Σε λιγότερο από 30' οι γιατροί -προς έκπληξή του- του "έκαναν εισαγωγή" για περαιτέρω εξετάσεις. Μετά δέκα μέρες, και αφού "τον τρέλαναν" (δικά του λόγια) στις εξετάσεις, κατέληξαν σε Μπλοκαρισμένη Αορτή και του ανακοίνωσαν ότι θα τον "παρέπεμπαν" σε Νοσοκομείο με Αγγειοχειρουργική Κλινική.
Αυτή θα μπορούσε να ήταν, για παράδειγμα, το Ελπίς όπου το 1998 εισήχθη με το ΕΚΑΒ 84-χρονος μετά από αδιαθεσία. Την δεύτερη μέρα, μετεφέρθη από την Παθολογική στην Αγγειοχειρουργική Κλινική με Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Μοιράστηκε δωμάτιο με γέροντα που είχε διακομιστεί, και χειρουργηθεί επειγόντως, πριν 20-25 μέρες με ρήξη και ήταν στην ανάρρωση. Ακολούθησαν οι προ-εγχειρητικές εξετάσεις και μετά 10-15 μέρες ορίστηκε χειρουργείο με πρόβλεψη για κρεβάτι στην ΜΕΘ.  Το χειρουργείο δεν έγινε γιατί την προηγουμένη είχε το δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο και κρίθηκε ότι μάλλον δεν θα άντεχε το χειρουργείο. Πήρε εξιτήριο και πέθανε μετά 4-5 χρόνια από βαθειά γεράματα.
Έμαθα από διάφορους γιατρούς ότι ο Δ/ντής και ο Επιμελητής στην κλινική του Ελπίς ήταν στους πέντε κορυφαίους αγγειοχειρούργους στην Ελλάδα!.
Πουθενά και σε καμιά στιγμή δεν υπήρξε ούτε ο ελάχιστος υπαινιγμός για "φακελάκι" ούτε στην πρώτη ή στην δεύτερη περίπτωση.
Πίσω όμως στην περίπτωση του 70-ρη: αυτός επέλεξε να μην δεχτεί την παραπομπή του Νοσοκομείου αλλά να "διαλέξει" χειρούργο και Νοσοκομείο. Έ! αυτό του κόστισε, και Καλά Να Πάθει!
Αν για τόσο σοβαρά περιστατικά ΔΕΝ μπαίνει θέμα για "φακελάκι", γιατί να μπαίνει για λιγότερο σοβαρά, και να κάνει το ανύπαρκτο θέμα "σημαία" ο Α.Τσίπρας;

No comments:

Post a Comment